2000-luku: notkeaan moderniin

Vuosituhannen vaihteen Suomi oli jälkiteollinen länsimaa, jonka koulutettu väestö mahdollisti osaltaan korkeaan osaamiseen nojanneen vahvan talouskasvun.

Uusi vuosituhat toi mukanaan muutoksia.  Parlamentarismia vahvistettiin perustuslakia uudistamalla. Tarja Halonen valittiin ensimmäisenä naisena presidentiksi. Shokkeja synnyttivät vuosikymmenen alun terrorismi ja loppupuolella puhjennut finanssikriisi. Urheilun ystäviä koetteli Lahden MM-hiihtojen doping.

Väestön jatkettua keskittymistä etelään ja erityisesti pääkaupunkiseudulle rakentaminen korostui. Asumiseen ja rakennuksiin aika toi monimuotoisuutta ja värejä. Asuntojen pohjakaavat väljentyivät ja parvekkeet laajenivat. Mukavuutta hakien useihin asuntoihin rakennettiin sauna. Laajaan kehitykseen kuuluivat myös kehäteiden varsille, kaupunkien ulkovyöhykkeille rakennetut palvelukeskittymät. Muutosten vauhti kiihtyi.

SuomenMatkassa_2000_Valtioneuvosto_700x500

Vuoden 2000 perustuslakiuudistus vahvisti parlamentarismia. Presidenttivaltaisesta järjestelmästä oli alettu siirtyä uuteen jo Mauno Koiviston aikana. Nyt uudistus korosti entisestään eduskunnan ja pääministerin valtaa suhteessa presidenttiin. Tämä myös vahvisti Valtioneuvoston linnan merkitystä valtakeskuksena. Senaatintorin laitojen on kokonaisuudessaan nähty edustavan yhteiskunnan eri mahteja, kun sitä kehystävät linnan ohella tuomiokirkko ja Helsingin yliopisto. Kuva: Bonin Volker von, Museovirasto – Musketti

SuomenMatkassa_2000_Salpausselka_700x500

Suomi on perinteisesti ollut vahva talviurheilumaa. Maakuvamme oli vuonna 2001 koetuksella, kun Lahden MM-hiihdot kääntyivät dopingkatastrofiksi. Perinteinen urheilupyhättö isännöi myös Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 yhtä suurimmista tapahtumista eli viimeisimpiä MM-hiihtoja. Kuva: Bonin Volker von, Museovirasto – Musketti

SuomenMatkassa_2000_Vuosaari_700x500

Rakentamisen monimuotoistumisen yksi piirre oli hyvin korkeiden rakennusten toteuttaminen. Helsingin Vuosaaressa sijaitseva, vuonna 2006 alueen maamerkiksi valmistunut Cirrus on Suomen korkein asuinkerrostalo. Kuva: Toivonen Satu, Vuosaari-Seura

SuomenMatkassa_2000_Ideapark_700x500

Lempäälässä sijaitseva Ideapark edusti tiiviin kaupunkirakenteen ulkopuolista liikerakentamista. Vuonna 2006 avatussa valtavassa kompleksissa on autoille varattuja parkkiruutuja 4000. Kehityskulku haastoikin tiiviin, ratojen varsia ja muuta joukkoliikenneverkostoa myötäilleen rakentamisen. Kuva: Tervakangas Reetta, Museokeskus Vapriikki

dokumentti-ikoni_78x100Tulosta sisältö:
Suomen matkassa: 2000-luku

Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1990-luku: uuteen maailmaan

Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 2010-luku: kestävää koetellaan

1910-luku: maailmanpalo ja itsenäistyminen

1910-luvulla maailma paloi. Ensimmäinen maailmansota riehui, mikä vaikutti merkittävästi myös Suomen asemaan. Maa itsenäistyi Venäjä…

1920-luku: iloa ja modernisaatiota

1920-luvulla alkoi kansallinen eheytyminen ensimmäisen maailmansodan, Venäjän vallankumouksen ja kansakunnan väkivaltaisen sisäisen vä…

1930-luku: ääri-ilmiöiden aika

1930-luvun Suomi oli vielä maatalousyhteiskunta, vaikka kaupungit kasvoivat. Vuosikymmenen alkupuolella maailmanlaajuinen lama näkyi myös…

1940-luku: sodasta rauhaan

Suomi oli sotatilassa lähes seitsemän ensimmäistä vuotta 1940-luvulla. Varsinaisena sota-aikana puolustusvoimien päämaja sijaitsi Mikk…

1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

1950-luku oli Suomelle uuden alun ja kehityksen aikaa. Toisen maailmansodan runtelema maa alkoi vauhdikkaasti teollistua. Vuosikymmenen alus…

1960-luku: murrosten muovaamana

1960-luku muutti Suomea pysyvästi. Murrosvuodet olivat näyttämönä sukupolvikapinalle, jonka ikoninen kotimainen ilmentymä oli Vanhan y…

1970-luku: kehityksen kaaria

1970-luku oli Suomessa kehityksen kyllästämä. Edeltävän vuosikymmenen radikalismia seurasivat ilmapiiriltään rauhallisemmat, mutta sa…

1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

1980-luku oli Suomessa vahvaa nousukautta, vaikka globaalisti talouskasvu jäi jälkeen aiemmista vuosikymmenistä. Teknologiset edistysaske…

1990-luku: uuteen maailmaan

1990-luvun alussa Neuvostoliitto hajosi. Tämä vaikutti Suomeen niin politiikassa kuin taloudessakin. Idänkauppa sukelsi ja kotimainen pan…

2000-luku: notkeaan moderniin

Vuosituhannen vaihteen Suomi oli jälkiteollinen länsimaa, jonka koulutettu väestö mahdollisti osaltaan korkeaan osaamiseen nojanneen vah…

2010-luku: kestävää koetellaan

2010-luku on laittanut kestävyyden monella tapaa koetukselle. Globaalisti ilmastoasiat ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla agend…