Artikkelit

Reilu kilpailu tuo parhaat ratkaisut haasteisiin

Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa keskusteltiin tänään kivirakentamisesta. Keskustelu käytiin valoisin mielin, vaikka taloudelliset näkymät ovat heikot, investointeja lykätään ja kannattavuus on koetuksella, kuten voimme lehdistä viikoittain lukea.

Paras ratkaisu haasteisiin on innovatiivisuus ja uudet tuotteet. Vain niiden kautta syntyy kasvua, lisää toimintaa yrityksiin ja työpaikkoja. Rakentaminen on ala, joka hyvässä vauhdissa ollessaan tarjoaa paljon työtä suomalaisille.

Innovaatiot ja uudet tuotteet kietoutuvat nykyään yhä useammin energiatehokkuuteen ja mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Vaikka ihailemme usein vanhoja taloja, ei menneeseen ole paluuta: nykynormit eivät täyttyisi mitenkään.

Yritykset toimivat parhaiten kilpaillessaan reilusti keskenään. Kun yritys kehittää kilpailukykyisen tuotteen, on sen voitava luottaa siihen, ettei markkina katoa alta erilaisten säädösten myötä. Lainsäätäjältä ja koko julkiselta taholta toivommekin yhdenvertaista suhtautumista kaikkiin alan toimijoihin sekä selkeitä rakentamisen toiminnallisten tavoitteiden määritystä.

Kun yhteiskunta määrittelee rakentamisen tavoitteet ja yritykset keksivät hyvässä kilpailutilanteessa niihin parhaita ratkaisuja, saavutetaan paras lopputulos: toivotunlaisia ratkaisuja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi tiukka kaavojen sääntely syö kilpailua. Parempi tie on materiaalineutraalius ja yhdenveroiset toimintamahdollisuudet yrityksille.

Elinkaarimittari onkin hyvä ja kaikille yhdenmukainen tapa arvioida rakentamista. Itse rakennusvaihe on lyhyt jakso talon elämässä. Rakennuksen vaikutus ympäristöön punnitaan pitkälti käytön aikana syntyvistä päästöistä. Lisäksi on arvioitava materiaalien kierrätettävyys, kun talo joskus tulee tiensä päähän ja puretaan.

Talon käytössä olennaista on energiatehokkuus. Hyvin hoidettuna se vähentää päästäjä, leikkaa asukkaiden energialaskuja ja vähentää Suomen tuontiriippuvuutta ulkomaisesta energiasta.

Kansanedustajat haastoivat meidät miettimään, kuinka me voisimme vauhdittaa vähäpäästöisten ratkaisujen toteutumista? Paljon on jo tehty, mutta nyt meiltä kysytään, mitä me voisimme vielä tehdä lisää?

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
Soukka_1
Rakentaminen talouskehityksen ilmapuntarina
Soukka_1
Rakentamisesta pilottiympäristö normienpurulle
kivirak_ikoni_maapallo-01
VTT:n rakennuksiin soveltamalla logiikalla autoista vähäpäästöisimpiä olisivat 70-luvun koslat
kivipiiri
Kivi kestää tunnetusti