Artikkelit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakkopuulla tervettä talouskasvua?

Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola esitti Kauppalehden haastattelussa toukokuussa, että julkiseen rakentamiseen tulisi saada puulle suosituimmuusasema. Kantansa hän perustelee Pellervon taloustutkimuksella teettämänsä selvityksen tuloksilla, jossa tosin todetaan, ettei rakennusmateriaalin vaihtaminen vaikuta sen kummemmin työllisyyteen, verotuloihin kuin ilmastopäästöihinkään.

Miksi sitten ajaa puuta julkiseen rakentamiseen jonkinasteisella pakolla? Eikö markkinaehtoisuus ole kaiken taloudellisesti kestävän toiminnan ytimessä? Niin me betoniteollisuudessa uskomme. Parhaat tulokset saavutetaan, kun riippumattomat suunnittelijat valitsevat kuhunkin kohteeseen parhaiten soveltuvat materiaalit ja rakenneratkaisut yhdessä tilaajan kanssa.

Julkisista investoinneista kaksi kolmannesta kohdistuu rakentamiseen. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa vaarantaa rakennusinvestointien laatua määräämällä käyttöön tarkoitukseen huonosti soveltuvia materiaaleja, olivatpa ne sitten uusiutuvia tai eivät.

Rakentamiseen tulisikin luoda faktoihin perustuvia, materiaalista riippumattomia toiminnallisia vaatimuksia esim. koko elinkaaren hiilijalanjäljen, rakennuksen käyttöiän, huollon tarpeen yms. suhteen. Silloin kaikilla teollisuudenaloilla on tasapuoliset mahdollisuudet näyttää kyntensä omilla ratkaisuillaan, ja päätäntävalta on siellä missä sen kuuluukin olla, nimittäin asiakkaalla.

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
Eiranrannan uudet puistot, ilmakuva
Rakentavasti eri materiaaleista
10060949423_7d0588eb99_b
Tulevaisuuden betonia?
kiertotalous_1
2020-luvun suunnitelmatalous?
Viuhka
Rohkeudella voitetaan palkintoja