Artikkelit

15asennus sa
15asennus sa

Norminpurussa on kyse esteiden purkamisesta, ei ideologisesta edunvalvonnasta

Toisinaan keskustelussa ”turhien sääntöjen” karsimisesta menevät puurot ja vellit sekaisin. Tuore esimerkkitapaus on mahdollisten puurakentamisen esteiden purkaminen sekä toisaalta puurakentamisen edistäminen. Vaikka ne kumpikin voivat johtaa samansuuntaisiin vaikutuksiin, ovat ne kuitenkin kaksi eri asiaa.

Tuttu väite on ollut, että määräyksissä puurakentamisella on esimerkiksi paloasioiden suhteen automaattisesti ehkä jopa tarkoituksenmukaista korkeampi ja kireämpi taso. Jos taas unohdetaan esteet ja puhutaan puhtaasti edunvalvonnasta – vaikka eihän se ministeriölle kuulu – hyvä ja tuore esimerkki on lausunnolla ollut esitys massiivipuurakenteiden muita materiaaleja löysempi kohtelu energiamääräyksissä.

On selvää, että julkisen viranomaisen pitäisi keskittyä yhdessä alan kanssa esteiden purkuun, jos sellaisia on. Yksittäisen rakennusmuodon tai tekniikan edistämistä ei kuitenkaan tulisi tehdä rakentamismääräyksillä. Rakentamismääräysten ensisijainen tehtävä kun ei ole tyydyttää vaalikausittain vaihtelevia poliittisia intohimoja, vaan toimia ja vaikuttaa laadukkaan, turvallisen rakentamisen takeena pidempään kuin yksi hallituskausi.

Hallitusohjelma on ministeriöille lähes pyhä asiakirja. Sitä toteutetaan, kunnes uusi laaditaan tai vanha päätös kumotaan. Sipilän hallitusohjelma linjaa, että ”puretaan rakentamismääräyksiä, jotka estävät puun käyttöä.” Auki kirjoitettu tavoite on siis nimenomaan esteiden purkamisessa, ei toimialan sisäistä kilpailua häiritsevästä ideologisesta edunvalvonnasta. Ministeri Tiilikainen lupasi Helsingin Sanomissa tasapuolisen kohtelun jatkuvan. Toivomme sitä myös energiamääräysten osalta.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
2015-06-16 09.40.51
Puhuttaisiinko biotalouden sijaan välillä kiertotaloudesta?
Kiven vaihto puuhun tuo nolla työpaikkaa
European flags in front of EP Building in Strasbourg. Copyright: © European Union 2015 - source: EP.
Pidetään kiinni samasta viivasta, ministeri Tiilikainen!
Kyllä, herra ministeri!