Artikkelit

Kuka päättää millaisia asuntoja tarvitaan?

Suomessa vallitsee herttainen yksimielisyys siitä, että turhaa sääntelyä on purettava. Sääntöjen ja ohjeiden luvatussa maassa on siis vihdoin havahduttu siihen, että rajansa kaikella. Myös valvomisella ja toisen puolesta ajattelulla.

Ministeriöiden kansliapäälliköt julkaisivat maanantaina tilannekuvan puolueiden tulevan hallitusohjelmatyön tueksi. Siinäkin puututaan sääntelyyn. Kansliapäälliköiden määrittelemien ”kiperien ongelmien” ratkaisemisessa sääntelyn purkaminen nähdään aivan oikein kilpailukykyä vahvistavana ratkaisuna.

Sama logiikka pätee rakentamiseen, jonka merkitys kansantaloudelle on merkittävä. Vapaa ja terve kilpailu johtaa tehokkaisiin ja kuluttajaystävällisiin ratkaisuihin. Rakentamisessa normitalkoot käynnistettiin jo edellisen hallituksen toimesta. Talkoista huolimatta normiviidakko vain paisuu.

Ajatukset normien taustalla ovat useimmiten hyviä. Halutaan parantaa kaupunkikuvaa, lisätä energiatehokkuutta, kehittää paloturvallisuutta tai vaikkapa parantaa esteettömyyttä. Voidaan kuitenkin perustellusti kysyä, että pitääkö kaikkien edellytysten koskea kaikkea rakentamista? Voisiko vaihtoehtona olla sellainen rakentaminen, joka sallisi rakennuksen myöhemmän kehittämisen asukkaan tarpeen mukaan?

Usein suositellaan maalaisjärjen käyttöä. Normien raivaamisessa on mahdollisuus maalaisjärjen käyttämiseen rakentamisessa.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
10060949423_7d0588eb99_b
Tulevaisuuden betonia?
Kiertotaloudesta aidosti vaikuttava kärkihanke Suomelle
Eiranrannan uudet puistot, ilmakuva
Asuntorakentaminen yksi budjetin piristysruiskeita
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Norminpurusta norminpaisutukseen?