Artikkelit

Screen Shot 2015-12-29 at 14.15.54
Screen Shot 2015-12-29 at 14.15.54

Kivirakentajat kuntavaaleista: kehittyvä kunta rakentaa

Tulevan vuoden huhtikuussa järjestetään jälleen kuntavaalit. Vaikka tuleva maakuntahallinnon uudistus myllää kokonaisuutta uusiksi, riittää kuntatasolle paljon päätettävää ja parannettavaa. Rakentaminen on selvästi yksi asiakokonaisuus, jonka soisi nousevan voimakkaasti keskusteluun.

Miksi kuntavaaleissa sitten pitäisi puhua rakentamisesta? Vastauksia on monia, mutta seuraavassa kolme. Suomi tarvitsee lisää laadukasta rakentamista. Kaupungistumisen myötä kohtuuhintaisen asumisen mahdollistaminen on entistä tärkeää. Samalla entisestään korostuvat ympäristövaateet edellyttävät fiksuja ratkaisuja.

Pienet ja keskisuuret rakentamisesta vastaavat yritykset työllistävät suuren määrän suomalaisia ammattilaisia. Tämä luo aluetalouteen elinvoimaa. Kivirakentajat ovat ylpeitä paikallisyhteisöjensä jäseniä, jotka haluavat olla mukana kehittämässä ja uudistamassa kotikuntaansa.

Väestömäärän kasvaminen monella paikkakunnalla edellyttää uusia kohtuuhintaisia koteja. Muuttotappiopaikkakunnilla rakennuksille pitää taas usein löytää uusia käyttötarkoituksia korjausrakentamisen tukemana. On tärkeää ymmärtää, että asumisen kustannukset ovat suoraan yhteydessä rakentamisen kustannuksiin. Tämä alleviivaa järkevän sääntelyn merkitystä.

Ilmastonmuutos on tosiasia, jonka torjumiseen ja johon sopeutumiseen olemme laajasti sitoutuneita. Rakentamisessa erityisen tärkeä näkökulma on rakennuksen koko pitkän elinkaaren huomioiminen ympäristövaikutuksia arvioitaessa. Ei maratonissakaan palkita ensimmäisen kympin jälkeen, vaan vasta maalissa. Hyvillä luvitusprosesseilla voidaan myös kytkeä rakentaminen entistä vahvemmin kiertotalouden kokonaisuuteen.

Rakentaminen on kehityksen merkki. Uutta luodaan ja vanha väistyy. Kehittyvä kunta rakentaa ja työllistää, kasvaa ja uudistuu. Suomalaiset kivirakentajat ovat tärkeä osa paikallisyhteisöä ja usein aluetalouden moottori. Siksi me haluamme puhua kuntavaaleissa rakentamisesta.

Lue lisää: Kuntavaalit 2017

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
3 miljardin euron mahdollisuus Suomelle
Soukka_1
Rakentaminen talouskehityksen ilmapuntarina
KHO:lta märkä rätti rakennusmateriaalialan naamalle
Korkea aika keskustella rakennusmateriaalien tukikohtelusta