Artikkelit

tampella
tampella

Haluatko asua toimistossa?

Koti toimistossa voi tarkoittaa muutakin kuin ympäripyöreiksi venyviä työpäiviä.

Rakentamisen ammattislangiin eli -sanastoon kuuluu muuntojoustavuus. Tämä pitkähkö termi kuvaa sitä kuinka rakennuksen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa ja näin jatkaa rakennuksen elinkaarta. Tämä kehitys kulkee yhtä jalkaa lisääntyvien ympäristövaateiden kanssa. Esimerkiksi energiatehokkuutta voidaan lisätä, jos talotekniikan modernisointi on helppoa.

Tampereella Tammerkosken klassisessa teollisuusmaisemassa on erittäin onnistuneesti muutettu rakennusten käyttötarkoitusta ja elävöitetty alue kansan suosimaksi palveluiden keskittymäksi. Jyväskylässä on puolestaan kivirakenteinen harmonitehdas remontoitu ravintola-, kokous- ja juhlatiloiksi. Helsingissä ajankohtainen asia on ydinkeskustan toimistorakennusten muuttaminen asuinkäyttöön.

Kivirakentaminen ei aina ole ”ympäristöhypen” ensiaallossa, vaikka juuri se pitkän käyttöikänsä ja käyttötarkoituksen joustavan muuttamisen myötä on usein erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto. Paras tapa hallita rakentamisen ympäristökuormitusta on nimenomaan koko rakennuksen elinkaaren hallitseminen.

Pitkä elinkaari edellyttää toisaalta materiaaleilta kestävyyttä ja toisaalta muuntojoustavuutta. Jälkimmäinen korostaa suunnittelun tärkeyttä. Vaikka tulevaisuutta ei voida ennustaa, niin tulee mahdollisuus nopeisiinkin käyttötarkoituksen muutoksiin säilyttää järkevällä suunnittelulla. Ajattelu lähtee usein rakennuksen rungosta. Sen joustavuus sallii tilajaon uusimisen ja rakennuksen käytön moniin eri tarkoituksiin. Tässäkin kivi taipuu moneksi.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
kiertotalousinfograafi_kivirakentajat
Zeitgeist suosii kivirakentamista
Suomi muuttuu rakennustyömaa kerrallaan
As_Oy_Alppitahti_RGB
Alppikylä: yhteisöllisyyttä yksilöllisesti
Saisiko olla jalostettua taloa?