Artikkelit

Haluaisitko maksaa 2 ylimääräistä vastiketta vuodessa?

Noin 10 vuotta sitten Lahden Puu-Paavolaan nousi puisia kerrostaloja. Nyt kerrotaan, että niiden huolto on osoittautunut odotettua edullisemmaksi. Nän kertoo Lahden seudun kehitysyhtiön Ladecin laatima kooste Puukerrostalot ja cleantech-seminaarisarjan annista.

Avainsanat Puu-Paavolan tapauksessa lienevät nuo ”odotettua edullisempi”, sillä sana edullinen ei tosiasiassa kuvaa Puu-Paavolan kerrostalojen huoltotoimista syntyneitä kustannuksia.

Puu-Paavolasta tuleekin väistämättä mieleen pääministeri Stubbin mini-hallitusneuvotteluissa käyttämä niin sanottu kylmän kyydin tekniikka. Siinä vastapuolen eteen lyötiin niin murskaavat luvut, että sen jälkeen kaikki pienemmät leikkaukset tuntuivat voitoilta.

Ladecin koosteen mukaan puukerrostalojen huoltomaalaus tulee maksamaan noin 3000-4000 euroa per asunto. Ensimmäinen huoltomaalaus Puu-Paavolassa tehtiin 10 vuotta rakentamisen jälkeen. Jokainen puutalon omistaja tietää, että huoltoväli lyhenee kerta toisensa jälkeen.

Aika pian puukerrostalossa asuvat perheet kustantavat huoltomaalauksen alle 10 vuoden välein.

Vertailun vuoksi todettakoon, että kivitalon julkisivua huolletaan ehkä tiheimmillään noin 20 vuoden välin. Silloinkin ohjelmassa on elementtisaumojen uusiminen, jonka hinta lasketaan muutamissa satasissa asuntoa kohti. Rapatuissa ja puhtaaksimuuratuissa julkisivuissa ei ole toistuvia huoltotarpeita käytännössä ollenkaan. Niinpä meillä on paljon kivitaloja, joiden julkisivuille ei ole tehty kerrassaan mitään, pisimmillään jopa yli sataan vuoteen.

Pienellä laskutoimituksella päätyy siihen, että 50 vuoden aikajaksolla Puu-Paavolan asukkaille tulee maksettavaa putkiremontin verran. Ja samalla aikajaksolla on toki tehtävä myös se putkiremontti.

Toinen tapa konkretisoida kustannusten kasvu on todeta, että puutalossa veloitetaan ylimääräinen hoitovastike noin joka neljäs tai viides kuukausi kattamaan puujulkisivun huoltokustannukset.

Lopputuloksena onkin se, että puujulkisivu moninkertaistaa kerrostalon huoltokorjauskustannukset. Ladecin mukaan tämä oli edullista.

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
Kivi kiertämään
Eiranrannan uudet puistot, ilmakuva
Rakentavasti eri materiaaleista
Suomi muuttuu rakentamalla
Screen Shot 2015-12-29 at 14.15.54
Uusi animaatio kertoo suuresta suomalaisesta työllistäjästä