Alppikylä: yhteisöllisyyttä yksilöllisesti

Koillis-Helsinkiin rakennetaan parhaillaan uutta Alppikylän asuntoaluetta. Alueelle tulee sekä kerrostaloja, pientaloja että toisiinsa kiinni rakennettuja, yhden tai kahden asunnon kaupunkipientaloja. Alue rakentuu erivärisistä eläväpintaisista kortteleista, joissa mittakaava on pieni ja talojen väliin jää suojaisia piha- ja viheralueita. Väistämättä mieleen tulee Kartanonkosken asuinalue Vantaalla.

Blogi | Tiina Kaskiaro 22.1.2015

Kartanonkoski jakoi pienimuotoisen rakentamisen uranuurtajana mielipiteet. Karkeasti voi sanoa asukkaiden rakastavan värikästä ja ihmisenkokoista elinympäristöä, kun taas osa suunnittelijoista on karsastanut Suomessa harvemmin nähtyä väri-iloittelua.

Jotain on kuitenkin muuttunut, sillä Alppikylä on saanut Rakentamisen Ruusun kunniamaininnan Helsingin rakennuslautakunnalta.

Lautakunta kiittää Alppikylän yksilöllistä ja yhteisöllistä asumista tukevaa rakennuskokonaisuutta. Kunniamaininta myönnettiin arkkitehti Pentti Raiskille ja Katariina Rautialalle POOK Arkkitehtitoimisto Oy:stä Asunto-osakeyhtiö Helsingin Alppitähden ja As. Oy Laukkukuja 6:n suunnittelusta.

Ruusu myös itse rakennuslautakunnalle hyvästä päätöksestä. Värikäs pieni kivikaupunki, jossa naapureihin tutustutaan yhteispihoilla luo asumiseen kaivattua turvallisuutta ja mahdollistaa eri ikäisten ihmisten kohtaamista.

Kohteiden julkisivumateriaalina oleva tiili on sekä esteettisesti että teknisesti kestävä kotimainen materiaalivalinta.

Kotimaiset tiilet syntyvät suomalaisesta savesta, jota meillä on yllin kyllin. Kun savi on kuorittu maanpinnalta hyötykäyttöön, voidaan paikka maisemoida vaikkapa niityksi.

Tiili on erittäin kestävä julkisivumateriaali, jota asukkaan ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan. Se merkitsee esimerkiksi Alppikylän tuleville asukkaille sitä, ettei heidän tarvitse laskea asumiskustannuksiinsa arviota julkisivujen korjauksista.

Alppikylässä asuu jo 1000 asukasta ja alueen valmistuessa heitä on tuplasti enemmän. Esteettinen ja ihmisenkokoinen asuinympäristö, jossa suunnittelulla on haluttu luoda mahdollisuudet vuorovaikutukseen, vastaa asukkaiden kasvavaan toiveeseen vahvemmasta yhteisöllisyyden kokemuksesta omassa asuinympäristössä.

Alppikylään voi tutustua Kivestä muuraamalla –lehdestä 1/2014.

Kuva: Helsingin kaupunki/ Sari Viertiö