Artikkelit

3 miljardin euron mahdollisuus Suomelle

Sanonnan mukaan tuhannen taalan paikka on varma maalintekopaikka. Edessä on tyhjä maali, riittää kun siirtää pallon sisään. Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän kyselytutkimuksen mukaan Suomessa tullaan remontoimaan lähivuosina 1960- ja 70-luvulla rakennettuja taloja lähes 3 miljardilla eurolla. Suomella on siis 3 miljardin paikka tehdä viisaita päätöksiä ja 3 miljardin mahdollisuus olla vastaavasti tekemättä niitä.

Kyselyyn vastasivat kiinteistöhallinnoinnista vastaavat ihmiset, jotka varmasti tietävät mistä puhuvat. Yli 500 000 kerrostaloasuntoa vaatii korjaamista nopeasti. Erittäin tärkeä edellytys tälle työlle on huomioida ilmaston muuttumisen aiheuttamat kasvavat säärasitukset. Korjattujen julkisivujen on kestettävä edeltäjiään enemmän eri sääolosuhteita. Ne ja vesikatot nousivatkin esiin yli puolissa vastauksista.

Korjauspäätösten on oltava sekä arkkitehtonisesti että teknisesti laadukkaita. Niiden lähtökohtana on oltava rakennuksen pitkä elinkaari ja koko käyttöiän kustannustehokkuus. Ei siis jatkuvia remontteja ja huoltoja, vaan kestävää ja huoltovapaata asumista. Suomalainen kivirakentaminen pääsee tässä oikeuksiinsa. Monipuolisessa tuotevalikoimassa on esimerkiksi tiilimuurausta, betonielementtejä, erilaisia rappauksia sekä levyverhousta. Tyylikästä, turvallista ja kestävää. Tämä tahtotila kävi myös ilmi kyselytutkimuksen vastauksista.

On oltava itsestään selvää, että tässä suuressa urakassa ei pidä tehdä osajarrutuksia jakamalla toteutusratkaisuja sulle-mulle -tyyliin. 3 miljardia on valtava summa. Sitä ei kannata riskeerata politikoinnilla, vaan asettaa korjausrakentamiselle aikaa kestävät tavoitteet, joilla taataan kansallisvarallisuutemme säilyminen tulevinakin vuosikymmeninä. Potentiaali on valtava. Mittakaavasta saa makua, kun sitä tarkastelee esimerkiksi suhteessa hallituksen kärkihankkeisiin, joihin on yhteensä varattu miljardi euroa tuleville vuosille. Meillä on siis hallitusohjelman ulkopuolella se suurin kärkihanke.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Nimi*
Kotisivut

Kommenttisi*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sinua saattaa kiinnostaa
poliittinen_ohjaus_770
Tulevaisuuden kunnassa katse vahvemmin rakentamiseen
Screen Shot 2015-12-29 at 14.15.54
Kivirakentajat kuntavaaleista: kehittyvä kunta rakentaa
Kyllä, herra ministeri!
European flags in front of EP Building in Strasbourg. Copyright: © European Union 2015 - source: EP.
Pidetään kiinni samasta viivasta, ministeri Tiilikainen!